Triggerpoints

de pijn te lijf

Alle mensen hebben wel eens pijn. Op zich is hier niets mis mee, want pijn is een signaal dat het lichaam afgeeft wanneer er iets niet in orde is. Vervelend is het wel. Helemaal als die pijn maar aanhoudt, ongeacht wat voor behandelingen er zijn geweest. Sommige mensen krijgen na jarenlang dokteren, soms zelf chirurgische ingrepen, te horen dat ze er maar mee moeten leren leven. Toch kan het zeer de moeite waard zijn om te laten onderzoeken of er misschien triggerpoints actief zijn.

Hier twee clips met uitleg. De eerste gemaakt door Tim Orsouw, de andere gemaakt door Michiel Akkerman.

Triggerpoints zijn vervelende spierknoopjes, die in veel gevallen de pijn uitstralen naar een andere plek in het lichaam. Vandaar dat ze ook vaak over het hoofd worden gezien. Een triggerpoint in de scheve nekspier kan verantwoordelijk zijn voor veel problemen in de schouders en arm of bij de schouderbladen, knopen bij de knie kunnen pijn onder de voet veroorzaken, en ga zo maar door. Gelukkig gedragen de triggerpoints zich volgens een vast patroon en zijn de punten, soms met wat geduld, wel op te zoeken. In veel gevallen kan een regelmatige massage van de betrokken punten de klachten al heel snel verminderen of zelf laten verdwijnen. Vaak lopen mensen al langer met klachten rond en veroorzaakt het ene triggerpoint weer andere triggerpoints. Zo kan het soms wel een uitdaging zijn om de veroorzakers te vinden. Maar zeker de moeite waard, als je op die manier van de pijnstillers af kan komen of zelfs een operatie kan voorkomen.

Eenmaal de boosdoener gevonden, dan kan je zelf thuis aan de slag door een paar keer per dag de triggerpoint te masseren. Eenvoudig met je duim of met behulp van een balletje.

triggerpoints zelfbehandeling

Afgeleide pijn

Triggerpoints veroorzaken meestal afgeleide pijn. De klachten die door triggerpoints worden veroorzaakt zijn daardoor heel divers. Uiteraard zijn er de klachten die zich uiten in bewegingsbeperking. Je kan bijvoorbeeld je arm niet meer helemaal omhoog doen. Het kan ook zijn dat je de bewegingen nog wel kunt maken, maar dan met pijn. Eigenlijk kunnen alle bewegingsbeperkingen of pijn met bepaalde bewegingen triggerpoints als oorzaak hebben. Wanneer een klacht al lang aanhoudt en behandeling, therapie of medicatie geen verbetering geeft, is het zeker de moeite waard om eens op zoek te gaan naar triggerpoints.

Naast bewegingsklachten kunnen zich ook klachten voordoen die op het eerste oog niets met spieren van doen hebben. Hoofdpijn is daar een goed voorbeeld van.

Maar ook duizeligheid, gastronomische pijn, oorsuizen of tand/kiespijn zouden het gevolg kunnen zijn van verkrampte spierknoopjes. Doordat een spier constant verkrampt is, kunnen zenuwen afgekneld worden wat tintelingen of een doof gevoel geeft in de ledematen. Zo blijkt het zogenaamde carpaal tunnelsyndroom vaak het gevolg te zijn van verkorte spieren in de nek die eenvoudig met massage te behandelen zijn.

Bij al deze klachten is het natuurlijk mogelijk dat er een andere oorzaak achter zit. Denk aan slijtage, neurologische aandoeningen, of beschadiging van de spieren of pezen. Maar wanneer onderzoeken geen aanwijsbare oorzaak kunnen vinden en de arts zegt dat je maar met de klacht moet leren leven, of hij stelt een chirurgische ingreep voor en je twijfelt nog, is het toch zeker de moeite waard om naar triggerpoints op zoek te gaan.

Op deze pagina vind je een overzicht met aandoeningen die eventueel het gevolg kunnen zijn van triggerpoints.

afgeleide pijn

Wat zijn nou eigenlijk triggerpoints?

Door aanhoudende overbelasting of een onverwachte beweging kan een gedeelte van de spier op tilt gaan. De samentrekkende delen, sarcomeren, blijven dan constant onder spanning. Dit betreft doorgaans maar een klein deel van de spier in de spierbuik, wat een zogenaamde spierknoop veroorzaakt. Deze spierknoop houdt de hele spier onder spanning, de doorbloeding stagneert en afvalstoffen hopen zich op.

  • a – spiervezel in rusttoestand
  • b – knoop in een deel van de spiervezel
  • c – uitgerekte sarcomeren als gevolg hiervan
spierknoop

De spanning die hierdoor ontstaat in de spier maakt dat de spier niet meer volledig functioneert. Ook de fascia, het omhullende vlies, komt onder spanning. Hierdoor wordt het pijnsignaal dat wordt afgegeven ook vaak afgeleid naar een ander gebied dan waar het triggerpoint zit.

De behandeling van triggerpoints is erop gericht om het aangedane punt door massage weer van vers bloed te voorzien waardoor het zich weer kan ontspannen. Sommige behandelaars gebruiken hiervoor naalden om de triggerpoints te manipuleren. Het voordeel van de manuele massage is echter dat je zelf een groot deel van de behandeling kunt uitvoeren.

Behandeling van triggerpoints

Wanneer je komt voor een Triggerpoint behandeling beginnen we met een intake gesprek. In dit gesprek worden de klachten en mogelijke oorzaken in kaart gebracht. Aan de hand van de te behandelen klacht worden de mogelijk betrokken spieren gekozen en onderzocht op aanwezigheid van triggerpoins.

Dit is echt teamwork. Omdat de triggerpoints niet altijd voelbaar zijn voor de behandelaar is jouw feedback hierbij erg belangrijk. Actieve Triggerpoints liggen meestal niet op de plek waar de klacht zich voordoet, maar geven door druk wel de herkenbare pijn af naar die bepaalde plek; de uitstralingspijn. Deze punten worden direct behandeld door een korte diepe strijking in de spier, om het punt weer van bloed en zuurstof te voorzien.

Na afloop van de behandeling wordt besproken hoe je zelf thuis het best de triggerpoints behandeling kunt uitvoeren om het herstel zo snel mogelijk te laten verlopen. Zo’n behandeling  is meestal verbazend simpel; 2 tot 5 keer per dag even de spier behandelen met wat duimdruk of met een balletje tegen de muur of op de grond.

Soms is de plek wat moeilijk bereikbaar. In dat geval is de theracane vaak een ideaal hulpmiddel. Deze kan je eventueel van mij lenen of hier bestellen.

Robbeea triggershop

behandeling thuis

Attent Qi komt bij je thuis…

Zie je er tegenop om naar mijn praktijk toe te komen? Dat hoeft niet, want ik kom naar je toe voor een behandeling thuis in Hellendoorn, Nijverdal, Raalte, Rijssen, Heino, Den Ham, Vroomshoop, Luttenberg, Lemele, Daarle, Marle, Hulsen, en Lemelerberg. Een therapeutische behandeling, alleen dan in jouw eigen vertrouwde omgeving. Ik neem mijn massagetafel mee, massage olie en doeken. Het enige waar jij voor zorgt is dat er vrije ruimte is van ongeveer 2 x 3 meter om mijn tafel neer te zetten.

Een behandeling thuis is ook ideaal wanneer je slecht ter been bent, geen vervoer hebt of bijvoorbeeld geen oppas voor de kinderen. Ik kom gewoon bij je thuis, in Hellendoorn en een straal van ongeveer 15 kilometer daar omheen.

Maak snel een afspraak

Bel met 06 – 2674 6292.

Ik ben niet altijd in de gelegenheid om de telefoon aan te nemen, maar spreek gerust een bericht in.

© Copyright - Attent Qi