TCM

Geneeskunst uit het oude China

Shiatu is een Japanse techniek, gebaseerd op de TCM. De tradtionele Chinese Geneeskunst, kortweg TCG, (of TCM van het Engelse ‘Traditional Chinese Medicine) vindt zijn oorsprong duizenden jaren terug. Volgens de Chinese filosofie bestaat het hele universum uit Yin en Yang, de twee basisprincipes die elkaar scheppen en in stand houden. Zolang er beweging is tussen Yin en Yang is er leven.

Verder wordt gesteld dat alles is onder te brengen in een of meer van de 5 elementen: hout, vuur, aarde, metaal of water. In gezonde toestand worden de elementen door het voorgaande element gevoed. Bij een toestand van onbalans stagneert deze voeding of treedt er rebellie op.

Ook op het menselijk lichaam zijn deze principes van toepassing. Geen enkel mens is volledig in balans. Ook heeft ieder mens een andere constitutie, een ander dominant element.

Wanneer een onbalans sterker wordt zal dat klachten veroorzaken. Rugpijn, hoofdpijn, slapeloosheid, duizeligheid, noem maar op. Vanuit de TCM wordt gekeken naar alle klachten bij elkaar om zo te ontdekken waar de onbalans ligt. En natuurlijk om die onbalans weer in balans te brengen.

Een persoon met lage rugpijn zal in de westerse medische wereld worden doorverwezen naar een fysiotherapeut en pijnstillers of spierverslappers voorgeschreven krijgen. Het symptoom wordt dan wel behandeld, maar de oorzaak blijft bestaan. Met als gevolg dat de klacht vaak later weer komt, of dat een andere klacht zich aandient.
Bij diezelfde persoon zou een TCM-therapeut misschien ontdekken dat hij het altijd koud heeft, slecht slaapt en vermoeid is. Dit wijst dan op een tekort aan Yang in zijn element Water. Door de Nier-meridiaan te behandelen verminderen niet alleen de rugklachten, maar krijgt de persoon meer energie, slaapt beter en heeft het minder koud.

Yin en Yang

Het hele universum bestaat uit Yin en Yang. Niets is volledig Yin of volledig Yang, het ene heeft altijd een element van het andere in zich.
Yin is het vrouwelijke principe, het ontvankelijke, het vaste en onbeweeglijke, donker, vorm, materie. Yang is het mannelijke principe, het dynamische, licht, onstoffelijk, idee, geest… Yin en Yang kunnen als elkaars tegengestelde worden gezien. Ze zijn elkaars complementair, vullen elkaar voortdurend aan en kunnen niet zonder elkaar bestaan.

Ook in het menselijk lichaam spelen Yin en Yang op elkaar in. De bovenkant van het  lichaam is Yang, de onderkant Yin, maar de rug kan ook worden gezien als Yang tegenover de Yinne voorkant. De meridianen, samen met hun bijgehorende organen, zijn ook paarsgewijs verdeeld in Yin en Yang.

de basis van tcm is Yin en Yang
De 5 elementen en hun Yin- en Yang organen
YINYANG
HoutLeverGalblaas
VuurHart / PericardDunne darm / 3-Warmer
AardeMaagMilt
MetaalLongDikke darm
WaterNierBlaas

WuXing

of de 5 Elementenleer

De WuXing, of de Vijf Principes, is ook een manier waarop men in China het leven benadert. Alles is onder te verdelen in vijf elementen: Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water. Deze elementen voeden elkaar en houden elkaar onder controle. Niet alleen de stoffelijke dingen om ons heen worden in deze elementen verdeeld, maar ook de tijd, het jaar, de dag, de ruimte, een leven… In China zie je dit, naast de TCM, bijvoorbeeld ook terug in de FengShui.

 • Hout

  Hout staat voor de Lente, geboorte, ontkieming, zonsopkomst, het Oosten, groen, expansie. De bijbehorende meridianen zijn de Lever- en Galblaasmeridiaan.

 • Vuur

  Vuur staat voor de Zomer, het opgroeien, puberteit, voormiddag, het Zuiden, rood, omhoog. De bijbehorende meridianen zijn Hart-, Dunne Darm-, Pericard- en Drievoudige Verwarmer meridiaan.

 • Aarde

  Aarde staat voor de Nazomer, het rijpen, jong-volwassenheid, middag, het Centrum, geel, centrerend. De bijbehorende meridianen zijn de Maag- en Miltmeridiaan.

 • Metaal

  Metaal staat voor de Herfst, het oogsten, mid-life, avond, het Westen, wit, verzamelend. De bijbehorende meridianen zijn Long- en Dikke Darmmeridiaan.

 • Water

  Water staat voor de Winter, het opslaan, de oude dag, nacht, het Noorden, zwart, bewarend. De bijbehorende meridianen zijn Nier- en Blaasmeridiaan.

In het plaatje is te zien hoe de bepaalde cyclussen lopen. De voedende lijn gaat rond. Hout voedt het Vuur, de as van het Vuur voedt de Aarde, de Aarde vormt Metaal, Metaal staat mineralen af aan het Water, en het Water voedt weer het Hout.
Er is ook een controlerende cyclus, de stervorm. Hout contoleert de Aarde, houdt de Aarde vast met haar wortels; Aarde houdt het water in toom, door het te absorberen; Water bedwingt het vuur; Vuur kan Metaal doen smelten; Metaal houdt het Hout in het gareel.
Wanneer één element uit balans is, kan op den duur het hele systeem komen te wankelen.

WuXing of 5 Elementen
© Copyright - Attent Qi