Wat zijn nou eigenlijk triggerpoints?

Door aanhoudende overbelasting of een onverwachte beweging kan een gedeelte van de spier op tilt gaan. De samentrekkende delen, sarcomeren, blijven dan constant onder spanning. Dit betreft doorgaans maar een klein deel van de spier in de spierbuik, wat een zogenaamde spierknoop veroorzaakt. Deze spierknoop houdt de hele spier onder spanning, de doorbloeding stagneert en afvalstoffen hopen zich op.

  • a – spiervezel in rusttoestand
  • b – knoop in een deel van de spiervezel
  • c – uitgerekte sarcomeren als gevolg hiervan

spierknoop

De spanning die hierdoor ontstaat in de spier maakt dat de spier niet meer volledig functioneert. Ook de fascia, het omhullende vlies, komt onder spanning. Hierdoor wordt het pijnsignaal dat wordt afgegeven ook vaak afgeleid naar een ander gebied dan waar het triggerpoint zit.

De behandeling van triggerpoints is erop gericht om het aangedane punt door massage weer van vers bloed te voorzien waardoor het zich weer kan ontspannen. Sommige behandelaars gebruiken hiervoor naalden om de triggerpoints te manipuleren. Het voordeel van de manuele massage is echter dat je zelf een groot deel van de behandeling kunt uitvoeren.

© Copyright - Attent Qi