overdaad schaadt

Overdaad schaadt.

Vandaag las ik een arikel op De Correspondent van een vrouw met een burn-out. Volgens de westerse diagnostiek een “mentale aandoening met een mentale oorzaak”. Zij vroeg zich alleen, terecht, af of het lichamelijke aspect hierin niet ook een rol speelde.

In de TCM worden klachten altijd holistisch bekeken; het lichaam is onlosmakelijk verbonden met de geest. Wanneer er lichamelijke klachten zijn die horen bij een bepaald element, dan zal ook zeker doorgevraagd worden naar de mentale aspecten van dat element, en andersom….
Op zich dus een logische conclusie van haar om haar lichaam wat meer aandacht te geven en gezonder te leven. Alleen, ze sloeg daar in door. Het werd een obsessie. En een obsessie is per definitie ziekmakend. Of, eigenlijk is het een symptoom van een aanwezige onbalans.

Uiteraard is het goed om gezond te eten, te bewegen, regelmatig een massage te boeken (he, een beetje reclame voor mezelf mag hier toch wel?)… Wees je bewust, ervaar, hoe dit je goed doet. En als je een keer ‘zondigt’, doe dat dan ook bewust en geniet ervan, zonder schuldgevoel.  Wees een beetje lief voor jezelf.

Bovengenoemd artikel, ‘Aandacht voor je lichaam? Zo moet het níet‘, is zeer herkenbaar. En zeker niet alleen voor mensen die zelf een burn-out hebben ervaren.