Shiatsu behandeling is erop gericht om de energiestroom in de meridianen optimaal te krijgen en de balans te herstellen. Naast deze behandeling kan je zelf ook veel doen om te voorkomen dat er blokkades optreden door regelmatig een paar eenvoudige oefeningen te doen: Makko Ho.

Je kan natuurlijk yoga oefeningen doen, of Qi Gong. Mooie technieken om de energie in je lichaam goed te laten stromen, waardoor je jezelf fitter voelt en klachten helpt voorkomen. Minder bekend zijn de Makko Ho strekkingen.

makko ho

Shizuto Masunaga, de grondlegger van de Zen Shiatsu, heeft de Makko Ho strekkingen ontwikkeld. Geen ingewikkeld gedoe met benen in je nek of andere bijna onmogelijke posities, maar per meridiaan-paar een eenvoudige oefening waarmee de betreffende meridianen optimaal worden gestrekt en geopend.

Zoals gezegd heeft elk meridaan-paar zijn eigen houding. Ik kan natuurlijk ingewikkeld doen en ze allemaal hier uitgebreid beschrijven. Maar een collega, Nienja Brouwer, heeft een prachtige video gemaakt waarin ze alle strekkingen heel duidelijk laat zien. Ze wijst duidelijk aan waar de meridianen lopen over het lichaam, waardoor het ook duidelijk is waarom de oefeningen geschikt zijn om juist die meridiaan te strekken.

Forceer de oefeningen niet. Het idee is dat je een aangename strekking voelt, die geen pijn moet doen. Blijf tijdens de oefeningen vooral rustig ademhalen en ontspannen.

Tijdens de Shiatsu opleiding werd er veel aandacht aan deze oefeningen besteed. Door het regelmatig te doen, ervaar je ook de weldadige werking van de strekkingen voor je lichaam en het meditatieve effect op je geest. Even lekker je hoofd leeg… Helaas moet ik bekennen dat de laatste tijd de oefeningen er een beetje bij inschieten. Maar ik neem me voor om vanaf nu deze goede gewoonte weer op te pakken. Evenals de Do-In. Daarover later meer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *