bolle buiken massage

Bolle Buiken Massage

Bolle Buiken Massage verlicht klachten tijdens de zwangerschap

Onlangs heb ik de training Bolle Buiken Massage gedaan bij Rustpuntmassage. In de cursus wordt je geleerd om op een veilige manier zwangerschapsmassage te geven.

Massage wordt nog steeds, ten onrechte, door veel mensen gezien als iets wat je niet moet doen bij zwangere vrouwen. Zelfs door veel masseurs. En dat terwijl er dan juist veel klachten optreden. Rugpijn, vermoeide benen, vasthouden van vocht, moeilijk in slaap komen. Allemaal klachten waarbij massage veel verlichting kan geven. Daarnaast blijkt dat door de zwangerschapsmassage de aanmaak van cortisol, het stresshormoon, vermindert. Hierdoor verloopt de productie van de verschillende zwangerschapshormonen juist beter. Dit heeft als gevolg dat de bevalling over het algemeen vlotter verloopt. Bovendien zijn er minder complicaties bij de bevalling.
En, wanneer de moeder minder stress heeft, heeft de baby dat ook. Dat zie je onder meer terug in het lagere aantal baby’s met ondergewicht en minder huil-baby’s.

Ontspannen baby

Uiteraard zijn er zaken waarmee je rekening moet houden wanneer je een zwangerschapsmassage doet. Afhankelijk van de termijn van de zwangerschap, zijn er verschillende factoren waar je op let. Welke olie mag je gebruiken, hoe geef je de beste ondersteuning, welke acupressuur punten gebruik je niet, of juist wel… Afgezien daarvan verschilt een zwangerschapsmassage niet zoveel van een gewone ontspanningsmassage. Misschien iets meer gericht op de ongemakken, maar altijd zacht.

Kortom, wanneer je zwanger bent, en niet in een risicogroep zit, is er geen reden om geen massage te nemen. Het is goed voor jou, goed voor je kindje, en het is fijn!

Op het internet zijn diverse rapporten van wetenschappelijke onderzoeken over de effecten van massage tijdens de zwangerschap te vinden. Op deze site worden er enkele aangehaald.